Ny bok: Jag bodde i Sverige – om unga svenskafghaners flykt till Frankrike

Etikkommissionens styrelsemedlem Annette Rosengren är aktuell med sin nya bok ”Jag bodde i Sverige – om unga svenskafghaners flykt till Frankrike”.

Aldrig trodde jag att människor skulle tvingas fly från Sverige.
Orden kommer från en svensk anhörig till ungdomar som flydde från Afghanistan till Sverige och sedan flydde vidare.

Lagar och attityder till människor på flykt ändrades efter 2015. Många unga afghaner som levt och kämpat i Sverige i tre-fyra år har till sist känt sig tvingade att lämna landet. Flera tusen har sökt sig till Frankrike där det kanske finns större möjlighet att få stanna. Men här gäller nya regler och nytt språk. Början kan vara svår då man ofta får bo på gatan.

Annette Rosengren har följt många unga svensktalande afghaner i Paris. Ungdomarna berättar om sina liv, varför de lämnade Sverige och hur de tar sig fram i Frankrike. Hela tiden med en oro för att tvingas tillbaka till Sverige för vidare deportation till Afghanistan.

Författaren redogör även för Frankrikes och EU:S lagar och praxis. Till skillnad från i Sverige har de flesta som hittills sökt sig till Frankrike fått stanna även om vägen till uppehållstillstånd har varit utmanande. Ett kapitel i boken beskriver även Afghanistan och situationen för hazarer.

Låna eller köp

Låna gärna boken på bibliotek eller köp den i bokhandel, hos Bokus eller Adlibris eller gärna hos Stöttepelaren.se där försäljningen tills vidare går oavkortat till stöd åt unga i Sverige från framför allt Afghanistan som saknar inkomster eller bidrag.